CERTYFIKATY











Dzień CZOSNKU w klasie I B

Mała, biała główka z delikatną osłonką, której łatwo się pozbyć by dostać się do serca przyprawy, ma ponad 250 odmian i w Polsce jest bardzo lubianym dodatkiem do wielu potraw. Uczniowie klasy I B wykorzystali ją do sporządzenia drugiego śniadania, na które składały się: twarożek z nowalijkami (szczypiorkiem oraz rzodkiewką) i sos czosnkowy. Wtorek, który wypadł właśnie 19 kwietnia, jest w tej klasie tzw. „dniem białym” (zgodnie z klasowym projektem promującym zdrowe odżywianie – Zdrowy Tydzień Kolorowy), czyli dniem, w którym uczniowie spożywają śniadanie z nabiałem.

Dzieci w ramach edukacji przyrodniczej poznały wartości odżywcze nowalijek, a przede wszystkim czosnek, jako roślinę o prozdrowotnym działaniu, wykorzystywaną od stuleci także w medycynie domowej, m.in. jej antybakteryjne właściwości podczas różnego rodzaju infekcji czy przeziębień. Na podstawie wyrazu „czosnek” (na zajęciach z edukacji polonistycznej) ćwiczyły pisanie i czytanie wyrazów z dwuznakiem „cz” . Z kolei na  zajęciach plastycznych tworzyły fantastyczne rysunki główki czosnku, które wycięte powiązane zostały w wianki, jakie niejednokrotnie w wielu domach, po dzień dzisiejszy, plotą  gospodynie i zawieszają w kuchni. Stworzony czosnkowy wianek stał się inspiracją do działań matematycznych. Dzieci przeliczały pokolorowane główki czosnku w aspekcie kardynalnym i porządkowym, doskonaliły swoje umiejętności dodawania i odejmowania. Wesoło bawiły się też na przerwie śródlekcyjnej podczas zabawy pt. „Swym zapachem niezrażony szuka sobie Czosnek żony”, którą wymyśliła wychowawczyni klasy.   

Cały dzień minął dzieciom w doskonałych humorach mimo intensywnych działań praktycznych.

data dodania: 2016-04-19